Historia

Skånska Järnvägars restaurangvagn byggdes av Kalmar Verkstad och levererades till Statens Järnvägar 1946 tillsammans med de två systervagnarna 3747 och 3749 för den facila summan av 128 000 kronor styck. Vagnarna var av en helsvetsad och rammsäker konstruktion med längsgående förstyvningsveck i korgen. Till skillnad från tidigare restaurangvagnar hade den nya litteran elektrisk spis och det tidigare så omständliga vedsläpandet var ett minne blott! Vagnstypen erhöll även en mindre lyckad elektrisk fläktventilation som kort efter leveransen byggdes bort då även fönsterkonstruktionen förändrades och ventilationsluckor tillkom.
Matsalen bestod av 48 sittplatser med väggbeklädnad av mörkbetsad björk inramad av lister. Ovanför fönstren satt korta mörkbetsade hatthyllor. Taket var vitt med två rader glödlampor som enda belysning och fönstren ramades in av gröna gardiner av bomullspoplin, senare utbytta mot andra. 3748 skiljde sig från de övriga två genom att ha en annorlunda stolsvariant med mjuka former och stoppat ryggstöd. Dessa finns inte kvar i vagnen som i dagsläget är utrustad med stålramsstolar med grönt tyg.

I matsalen försågs även de tre vagnarna, till en kostnad av 9570 kronor, med intarsior tillverkade av Ewald Dahlskog. Motiv från Stockholm, Göteborg och Malmö i sirligt utskuren och betsad faner prydde båda sidor av vestibuldörren. SkJ:s vagn 3748 hade motiv från Malmö och Stockholm. Intarsiorna togs ned 1971 och vagn 3749 återfick sina 1978. Tyvärr har de tvenne konstverken från vagnen på Österlen ännu inte återfunnits. Bilden till höger visar Malmöintarsian från Sveriges Järnvägsmuseums vagn Ro3b 3749, ett likadant konstverk prydde en gång även 3748.

Vagnen inköptes från SJ 1984 och sattes i trafik på museibanan året efter och har sedan dess rullat med i ångtågen varje sommar.
Maten avnjuts med det böljande landskapet utanför fönstret. Se ut över Hanöbukten eller titta på de berömda äppelodlingarna. Hur många restauranger bjuder på denna varierade utsikt? Mer information om hur du bokar plats finner du här.